Συστήματα πυρανίχνευσης

συστήματα πυρανίχνευσης

Συστήματα πυρανίχνευσης

Τα αποτελέσματα πυρός σε ένα χώρο είναι καταστροφικά, ενώ μπορεί να είναι και μη αναστρέψιμα. Με την εγκατάσταση ενός σύγχρονου συστήματος πυρανίχνευσης επιτυγχάνουμε να ανιχνεύσουμε έγκαιρα μία εστία φωτιάς, καπνού ή αερίων και να δώσουμε το σήμα κινδύνου με ηχητικά, οπτικά μέσα, καθώς και την άμεση απομακρυσμένη ειδοποίηση.

XTECH Electronic Solutions

Ένα ολοκληρωμένο σύστημα πυρανίχνευσης δρα προληπτικά και αποτελείται από τον κεντρικό πίνακα ελέγχου, τα εξαρτήματα ανίχνευσης φωτιάς, καπνού και αερίων, τα μέσα ένδειξης και σήμανσης και σε κάποιες περιπτώσεις συσκευές αυτόματης κατάσβεσης και τους μηχανισμούς συγκράτησης θυρών για πόρτες πυρασφαλείας.

Βρίσκουν εφαρμογή σε οικίες, καταστήματα, επαγγελματικούς χώρους, εξοχικές κατοικίες, αποθήκες, πάρκινγκ, αλλά και όπου αλλού θέλουμε να έχουμε έλεγχο πυρός ή διαρροής αερίων.

Ειδικότερα, με τη παροχή φυσικού αερίου σε οικίες και επαγγελματικούς χώρους, η ανάγκη για πυρανίχνευση είναι αρκετά μεγαλύτερη.

Για την πλήρη κάλυψη των αναγκών των πελατών, η εταιρία μας X tech, διαθέτει αξιόπιστα συστήματα για μικρές και μεσαίες εγκαταστάσεις, όπου προτείνει τα λεγόμενα συμβατικά συστήματα και τα διευθυνσιοδοτούμενα για μεσαίες και μεγάλες εγκαταστάσεις.

xytas-new-logo-2022
συστήματα πυρανίχνευσης
συστήματα πυρανίχνευσης

Συμβατικά και Διευθυνσιοδοτούμενα Συστήματα Πυρανίχνευσης

Ένας διευθυνσιοδοτούμενος πίνακας πυρκαγιάς κάνει ακριβώς αυτό που υποδηλώνει και η ονομασία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάθε συσκευή που είναι συνδεδεμένη στο πάνελ αυτό, έχει τη δική της «μοναδική» διεύθυνση. Έτσι σε περίπτωση συναγερμού ο χρήστης του συστήματος γνωρίζει ποιος ανιχνευτής έστειλε το σήμα. Στην πραγματικότητα, κάθε συσκευή έχει ένα μοναδικό αριθμό ταυτοποίησης, κάτι που πρακτικά δίνει τη δυνατότητα στον εγκαταστάτη να εκχωρήσει ένα μήνυμα κειμένου (π.χ. σαράντα χαρακτήρων) σε κάθε συσκευή. Για παράδειγμα, ο ανιχνευτής που καταχωρήθηκε πρώτος, δηλαδή στο νούμερο ένα, θα μπορούσε να έχει το μήνυμα κειμένου «είσοδος γκαράζ». Αυτό το σύστημα αναγνώρισης κειμένου επιτρέπει στον χρήστη ή στην εκάστοτε υπηρεσία πυρόσβεσης να εντοπίσει γρήγορα την πηγή της φωτιάς, μειώνοντας δραματικά το χρόνο αναζήτησης. Ο γρήγορος εντοπισμός μίας πυρκαγιάς, ειδικά σε εγκαταστάσεις με τεράστιο αριθμό συνδεδεμένων ανιχνευτών, μπορεί να σώσει ζωές και να μειώσει τις ζημιές που μπορεί να προκληθούν.

Συμβατικά ή διευθυνσιοδοτούμενο σύστημα πυρανίχνευσης;

Όταν έρχεται η ώρα της εγκατάστασης συστημάτων προστασίας ενάντια της φωτιάς, οι επιλογές είναι δύο, τα συμβατικά και τα διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης. Ανάλογα με τις ανάγκες και το μέγεθος της κάθε εγκατάστασης επιλέγεται συμβατικό ή διευθυνσιοδοτούμενο σύστημα πυρανίχνευσης. Τα συμβατικά συστήματα χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο σε μικρομεσαίες εγκαταστάσεις, που συνήθως δεν χρειάζονται παραπάνω από είκοσι ανιχνευτές. Οι εν λόγω πίνακες διαθέτουν ζώνες (συνήθως 2-32) και κάθε μία από αυτές τις ζώνες αντιστοιχεί σε ένα χώρο ενός κτηρίου (αποθήκη, γραφείο, κ.λπ.). Σε περίπτωση συναγερμού, ο πίνακας παρέχει ένδειξη στην αντίστοιχη ζώνη, αλλά όχι στο ακριβές σημείο που είναι τοποθετημένος ο ανιχνευτής. Ένα ακόμα μειονέκτημα είναι οι ψευδείς συναγερμοί. Οι ψευδείς συναγερμοί είναι πολύ πιο συνηθισμένοι στα συμβατικά συστήματα, επειδή η συσσώρευση σκόνης και άλλων ρύπων στους αισθητήρες μπορεί να στείλει ψευδή σήματα στον πίνακα ελέγχου. Το μόνο πραγματικό όφελος κατά την επιλογή ενός συμβατικού συστήματος έναντι ενός διευθυνσιοδοτούμενου, είναι το κόστος, καθώς τα αναλογικά συστήματα μπορεί να είναι έως και 50% φθηνότερα (ανάλογα την περίπτωση).

Τα διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα, που έκαναν την εμφάνιση τους στις αρχές του 1990, λειτουργούν με βρόγχους και όπως αναφέραμε και παραπάνω κάθε συσκευή που είναι συνδεδεμένη στα πάνελ αυτά, έχει τη δική της μοναδική διεύθυνση. Τα διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα μειώνουν το χρόνο αντίδρασης ειδικά σε μεγάλες εγκαταστάσεις, όπου ορισμένοι ανιχνευτές μπορεί να είναι στη κυριολεξία κρυμμένοι. Ένα ακόμα πλεονέκτημα που προσφέρουν τα διευθυνσιοδοτούμενα πάνελ έναντι των συμβατικών, είναι ο αριθμός των περιφερειακών συσκευών που μπορούν να τοποθετηθούν σε μία εγκατάσταση. Ανάλογα με τη διαμόρφωση του δικτύου, πολλά και διαφορετικά διευθυνσιοδοτούμενα πάνελ μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ένας μεγάλος πίνακας που μπορεί και χειρίζεται τέσσερις βρόχους ή κυκλώματα, μπορεί να φιλοξενήσει έως και 256 συσκευές (ανά βρόγχο). Επομένως, ανάλογα με τον πίνακα και το πρωτόκολλο που χρησιμοποιεί ο εγκαταστάτης, εάν τα πολλαπλασιάσουμε με το 4, έχουμε στο σύνολο 1024 συσκευές. Αν τώρα δικτυώσουμε και περισσότερους πίνακες μπορεί να φτάσουμε χωρίς υπερβολή και τις 200.000 συσκευές! Αυτό φυσικά έχει να κάνει με το μέγεθος του δικτύου και τον εκάστοτε κατασκευαστή.

Τέλος, με τα διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα μειώνονται και ψευδείς συναγερμοί. Ο πίνακας συναγερμού παρακολουθεί το επίπεδο ευαισθησίας των ανιχνευτών καπνού, για να αποτρέψει την εμφάνιση ψευδών συναγερμών. Η ευαισθησία των αισθητήρων μπορεί επίσης να ρυθμιστεί. Το γεγονός ότι τα διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα έχουν λιγότερους ψευδείς συναγερμούς από τα συμβατικά, διασφαλίζει το γεγονός πως οι χειριστές οι άνθρωποι που βρίσκονται στο χώρο λαμβάνουν σοβαρά τους υπόψη κάθε συναγερμό. Όταν οι ενοχλητικοί συναγερμοί συνηθίζονται, οι άνθρωποι αρχίζουν να τους αγνοούν, κάτι που μπορεί να έχει θανατηφόρες συνέπειες σε περίπτωση πραγματικής πυρκαγιάς.

Επειδή χρησιμοποιούν ψηφιακή τεχνολογία, τα διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα προσφέρουν ένα πολύ ευρύτερο φάσμα σε ότι αφορά την ποικιλία πληροφοριών που μπορεί να λάβει ο πίνακας ελέγχου από τις συσκευές. Ενώ όλα τα διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα παρέχουν την ακριβή θέση κάθε συσκευής, τα νεότερα διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα παρέχουν ακόμη περισσότερες πληροφορίες, όπως πόσο καπνό ή θερμότητα αισθάνεται ένας ανιχνευτής. Αυτές οι πληροφορίες επιτρέπουν στον πίνακα ελέγχου να λαμβάνει «έξυπνες» αποφάσεις και ανάλογα να δίνει σήμα συναγερμού.

Ένα διευθυνσιοδοτούμενο σύστημα είναι γενικά πιο αξιόπιστο από ένα συμβατικό σύστημα κυρίως λόγω του τρόπου καλωδίωσης. Στα διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα και τα δύο άκρα του καλωδίου συνδέονται στον πίνακα ελέγχου. Επομένως, εάν το ένα άκρο καταστραφεί, τα σήματα μπορούν ακόμα να φτάσουν στον πίνακα ελέγχου μέσω του άλλου άκρου του βρόχου. Επίσης στα διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα, μια συσκευή μπορεί να αφαιρεθεί ή να απενεργοποιηθεί χωρίς να επηρεάσει τις άλλες συσκευές του βρόχου.

Ενδιαφέρεστε για κάποια υπηρεσία; Επικοινωνήστε μαζί μας!